Nebojte se lobovat

Lob je vysoký úder hraný do takové výše, aby míč přelétl soupeře, který je v postavení blízko u sítě anebo zpomalíte hru, abyste získali čas vrátit doprostřed kurtu a vrátíte se do základního postavení. Pokud jej zahrajete ve správný okamžik, je to velmi účinný úder. Při lobu můžete držet raketu jakýmkoli držením a jeho technika se příliš neliší od základních úderů. Jděte raketou více pod míč a otevřete jí. Protáhněte jí více než u forhendu a bekhendu. Cílem lobování je donutit soupeře, který  stojí na non volley čáře, aby se pohyboval více do kurtu a musel udeřit míč nad hlavou.  Dobře provedený lob především vyžaduje cit, jak udeřit pálkou do míčku, tak aby ale dopadl do vyhraničeného hracího pole. Rozdělujeme jej na obranný a útočný.

  • Utočný lob – kratší, nižší a rychlejší. Cílem je získat přímý bod anebo přejít rychle do útoku k síti. Nejúčinějším je topspinový lob, který je ovšem i nejobtížnější (díky silné horní rotaci).
  • Obranný lob – je vyšší a zpravidla až k základní čáře. Užíváme ho většinou když není čas zahrát základní úder. Je vhodný také když soupeř hraje proti slunci a nemá jistotu v smeči.
Chyby při lobu:
  • Velmi brzy signalizuje hráč, že lob zahraje – soupeř prečte záměr, včas ustoupí a zahraje smeč.
  • Raketou jdete málo pod míč
  • Nízko zahraný lob a tím je neúčinný
  • Zahrajete lob, když je soupeř blízko základní čáry.
 Rada

Hrajte loby na bekhnedovou stranu soupeře – musí totiž ustoupit dozadu a do strany anebo zahraje jen zpětný bekhnedový lob.