Podání není věda pro medvěda

Podání je v piklebalu základem hry. Ale nehledejte v něm velkou vědu. Dá se naučit. Máme dvě hlavní druhy podání, krátké a dlouhé. U obou podání jsou i dva druhy provedení, z forhendu a bekhendu.

V případě dlouhého podání je cílem zatlačit soupeře co nejdál na základní čáru a vytvořit si dobrou pozici pro útok. Krátkým podáním se naopak snažíme vyvést soupeře z míry, změnit styl a systém hry.   Podání musí být v piklebalu provedeno pod pasem, přičemž za pas je v tomto případě považováno místo okolo pupku.
Podívejme se na tato podání podrobněji. Klasické dlouhé podání musíte zahrát daleko k základní čáře, aby soupeř neměl prostor ho smečovat. Můžete si to jednoduše zkusit: postavte se na kurt sami, bez soupeře a zkoušejte podat tak, aby míček dopadl  k základní čáře. V případě, že létá daleko do autu, délku dráhy můžete upravit tak, že uberete na razanci nebo si stoupnete dál.

Postavení nohou u dlouhého podání je následující: blízko středové čáry, levá noha lehce vpředu,váha na pravé noze. Hlava rakety je na začátku pohybu dole, pod zápěstím a postupuje směrem nahoru.

Ruka, ve které držíte míček, by měla být přibližně v úrovni hrudníku. Pohybem rakety dopředu zároveň přenesete váhu na levou nohu. Snažte se podávat co nejjednodušeji.