Která raketa je nejvhodnější

Nejdůležitější faktory pro výběr správné rakety

Máte-li v úmyslu koupi nové rakety, uděláte dobře, když se nebudete spoléhat jen na dobrý dojem z prodavače, či barevné provedení. Raketa má mnoho parametrů, které mají zásadní vliv na její vlastnosti a poté samozřejmě na vaši hru. Stačí jen změna váhy u dvou jinak stejných raket a pocit při hře je zcela odlišný. Proto než půjdete do obchodu, dobře si rozmyslete, co od nové pálky očekáváte (samozřejmě zlepšení vaší hry) – jaké hrajete údery, jaký máte nápřah a styl hry apod. Pokud jste úplný začátečník, nechte si odborně poradit nejlépe ve specializovaných prodejnách. Pokud už máte zkušenosti a hodláte si koupit dražší model, určitě využijte možnost si raketu předem vyzkoušet v testovacích centrech.

Nejdůležitější parametry při výběru rakety

Odprostěte se od líbivého designu a hledejte štítek s technickými parametry rakety (auto také – snad – nekupujete dle barvy, ale zajímá vás výkon motoru, výbava, bezpečnost a také cena). Takže, tady jsou klíčové faktory:

1. Cena

Existují tři kategorie těchto raket – dřevěné, jejichž ceny se pohybují od $ 13- $ 36, kompozitové $ 45- $ 125 a grafitové od $ 60- $ 130.  Dřevěné rakety jsou nejlevnější, ale zpravidla bývají nejtěžší. Pro začátečníky mohou být dobrou variantou i grafitové či kompozitové pálky v té nejnižší cenové řadě.

2. Hmotnost

Hmotnost je nejdůležitějším faktorem při výběru rakety.  Váha pálky se může pohybovat od 170  do 400 gramů. Většina kompozitních nebo grafitových se ovšem pohybuje od 170 do 250 gramů.  Váha má značný vliv na pocit při hře. Těžší rakety jsou obecně stabilnější, tužší a více údernější. Přenášejí méně otřesů do ruky hráče. Ovšem tíže rakety také urychluje únavu ruky, a může mít vliv na loket. Naopak, lehčí jsou lépe manévrovatelné a umožní rychlejší švih a přípravu rakety na úder. Není vždy pravdou, že lehčí raketa je lepší. Tuto variantu doporučujeme začátečníkům, jelikož je lépe ovladatelná, ale také méně přesná. Těžká raketa, oblíbená u pokročilejších hráčů, je hůře ovladatelná, ale udělá více práce za vás díky většímu švihu. Důležité technické informace rozhodně nepodceňujte a důkladně prostudujte všechny informace.

Výhoda lehké rakety –  lehce hratelná pro hráče s menší silou. Nevýhoda – menší kontrola.

Výhoda středně těžké rakety – nabízí optimální herní vlastnosti, ideální pro všestranné až sportovní  hráče.  Nevýhoda – pro začátečníky příliš těžká, pro profi hráče málo stability.

Výhoda těžké rakety –  čím lépe umíte hrát, tím těžší může být raketa. Výhoda je vysoká stabilita rámu, větší tlak na míč.  Nevýhoda  menší manévrovatelnost a rychlejší únava.

3. Materiál

Rozlišujeme tři druhy; dřevěné, kompozitové a grafitové pálky. Dřevěné rakety jsou nejlevnější, ale zpravidla bývají nejtěžší.  Začátečníci nebo hráči, kteří si nejsou jisti zda je tento sport bude bavit, většinou upřednostňují koupi této varianty. To je v pořádku, nicméně,  měli by zvážit hmotnost. Kompozitové jsou zlatá střední cesta, ať již cenově, váhou či velikostí. Grafitové bývají  nejdražší, avšak mohou být lehký a výkonný.

4.  Grip – velikost rukojeti.

Velikost gripu neboli rukojeti –je udávána v inch (4 ½) nebo evropských velikostech (4).

Je to velmi důležitý parametr při výběru rakety. Předchází problémům s tzv.  tenisovým loktem , s ramenem, zápěstím a  větším vysilováním. Proto je správný výběr velikosti rukojeti  tak důležitý.  Obecným pravidlem je, že  po obejmutí rukojeti  by měl zůstat prostor na malíček.

VELIKOST  v mm         velikost evropská        velikost v inch ( USA)

100-102 mm                        0                        4        junioři, ženy s velmi malou rukou

103-105 mm                        1                        4 1/8        junioři, ženy s malou rukou

106-108 mm                        2                        4 ¼           ženy, muži s malou rukou

109-111 mm                        3                        4 3/8        muži, ženy s velkou rukou

112-114 mm                        4                        4 ½           muži s větší rukou

115-117 mm                        5                        4 5/8        muži s velkou rukou

Je důležité hrát s pálkou, která má správný obvod pro uchopení do ruky.  Hraní s gripem, který je příliš velký, může způsobit, že raketa vám proklouzne a může vést k problémům lokte. Z tohoto důvodu, pokud se snažíte rozhodnout mezi dvěma velikostmi, vyzkoušejte menší velikost jako první. Menší grip naopak umožní větší možnost využití zápěstí, které napomáhá v uvedení rotace na míč a zlepšuje kontrolu.  Větší rukojeť bude poskytovat větší stabilitu, a bude snazší na ruce, takže je jasné,, že je důležité najít „tak akorát“ velikost pro vaší ruku.

Téměř všechny velikosti paddle grip se pohybuje mezi 4-4 1/2 palce v obvodu.  Stejně jako v tenisu, piklebal rukojeti jsou rozděleny po 1/8 palce. Nejběžnější velikosti přilnavosti jsou 4, 4 1/8, 4 1/4 a 4 4 1/2 palce obvod.

Velikost gripu:

Malé:  4-4 1/8 palce

Střední: 4 1/4 palce

Velké: 4 1/4 palce

5.  Hlava

Jedním z velmi důležitých parametrů rakety je velikost hlavy. Obecně platí, že síla je přímo úměrná velikosti hlavy – větší hlava dá úderům více síly než menší hlava (jestliže ostatní parametry jsou stejné). Větší hlava také umožňuje větší plochu úderu tzv. sweetspot, a větší toleranci úderů mimo střed. Mínusem těchto raket je snížená ovladatelnost a stabilita. Raketa s menší velikostí hlavy je vhodná pro hráče,který hledá více kontroly při úderech, zatímco raketa s větší hlavou je vhodná pro začínající a středně pokročilé hráče hledající více síly a větší sweetspot.
O velikosti hlavy rakety obecně platí:
• Potřebujete-li více síly, zkuste raketu s větší hlavou
• Máte-li potíže se zásahem míče, zkuste raketu s větší hlavou
• Máte-li příliš mnoho síly a hrajete s raketou s větší hlavou, zkuste raketu s menší hlavou
• Máte-li pocit, že raketa je příliš pomalá, zkuste raketu s menší hlavou

Pro hráče – čím nepřesněji míč trefuje, tím větší velikost hlavy potřebuje. Čím přesněji hráč hraje,  tím menší hlavu může mít.

Sweetspot =  optimální bod trefení.  Je u rakety s velkou hlavou největší, tudíž odpouští více herních nepřesností , má větší zrychlení míče a větší ochranu ruky.  Nevýhoda – menší kontrola.

Menší hlava menší sweetspot – dobrá (vysoká) kontrola, proto i přesná hra.  Nevýhoda – menší zrychlení míče a menší ochrana ruky.