Držení rakety

V případě, že se rozhodnete začít s piklebalem určitě si položíte otázku, jakou raketu si pořídit. Určitě rozhodujícím kriteriem bude, úroveň na jaké hodláte hrát (rekreační nebo závodní) a také cena. V dnešní době se dají dobré rakety sehnat od několika set po tisíc korun. Profesionálové samozřejmě hrají s dražšími raketami více tisíc korun. V prvé řadě se vám raketa musí hlavně dobře držet a líbit. Základem je správný úchop.  V začátcích se doporučuje držení tzv. Kontinentální známé jako držení kladiva , protože raketu uchopuje jako když přibíjíte hřebíček. Hlavní výhodou je, že nemusíte úchop měnit v průběhu hry, je dobré pro údery nízkých balónů, je vhodné pro míče zahrané s dolní rotací. Taky pro zahrání halfvolejů a dinků. Další držení je Východní držení, které je vhodné pro trénink začátečníků volejů. Nesmíme opomenout také Západní držení, které lze využít pro hraní topspinů.

FORHEND

1.    východní forhendové držení – původní klasické forhendové držení , bod zásahu míče se nalézá dále od těla a níž než u polozápadního a západního držení. Vhodný pro přímý forhend, ev. forhend s horní rotací, v současnosti se příliš nevyužívá. Základní článek ukazováku na 2. Dlaň je za držadlem.
2.    polozápadní forhendové držení (semiwestern – nejčastější např. ve špičkovém tenise, Federer, Berdych,..), hlava rakety je před úderem za zápěstím, při nápřahu je plocha rakety zavřená, forhend je hránz otevřeného postavení,  nápřah jde „za loktem“. Základní článek ukazováku je mezi 3 a 4. Dlaň dále za držadlem než u východního.
3.    západní forhendové (western –v tenise např. Nadal)-  vhodný pro silný lift až topspin, nevhodný pro drive, slice, stopbal, volej, pro údery hrané ve výši ramen a na pomalejším povrchu. Ukazovák na 4.
4.    kontinentální držení –  pro forhend se téměř nevyužívá (zásah míče za tělem, menší razance), užívá se pro blokovaný příjem podání obvykle na rychlém povrchu. Využití dále pro stopbal forhendem, smeč, podání, volej. Ukazovák na horní hraně 2.
5.    držení forhend obouruč (např. v tenise v minulostiSeleš, Black) – stal se přijatelným úderem až po úspěších jmenovaných hráčů především pro svoji rychlost. Dominantní ruka je na držadle dole – východní nebo polozápadní držení.

BEKHEND
1.    bekhendové východní jednoruč  – základní článek ukazováku je na 1, dlaň nahoře na držadle, větší síla za držadlem.  Nejoblíbenější  mezi hráči, vertikální držení rakety.*
2.    bekhendové extrémní jednoruč (zápěstí za držadlem). Zásah míče ve vyšší poloze (hrudník), před kulminací, není příliš vhodné na rychlé povrchy.*
3. kontinentální bekhendové ( v tenise např. Mandlíková, McEnroe) – používáno víceméně v nedávné minulosti, raketa kolmo k zemi, spíše pro přímý bekhend.
4.  bekhend obouruč – držení je u jednotlivých hráčů značně individuální, přesto lze u praváků doporučit pro pravou ruku východní bekhendové nebo  kontinentální, pro levou východní nebo polozápadní forhendové. Umožňuje větší flexibilitu a hru bekhendu jednoruč se spodní rotací. Lze držet při dominanci levé ruky oběma rukama východní forhendové  s pokrčením loktů – upřednostňují ženy.
V začátcích se dělají chyby, protože se raketa drží moc pevně a zbytečně se namáhá ruka. Doporučuje se držení lehčí, v prstech, a jen ve fázi úderu ho zesílit. Pokud se vám držadlo rakety při hře zpotí, pomáhají omotávky, takzvané gripy.

Grip

http://www.azpickleballfun.com/instruction_grips.php